Vragen

Antwoorden op de meest gestelde vragen. Wij beantwoorden uw vragen ook graag via e-mail.

Vragen over de onderneming

Wanneer werd Erfurt & Sohn opgericht?

In 1827 verkreeg de papiermaker Friederich Erfurt (1768-1837) op 16 juni de ambtelijke toelating ter oprichting van de “Papierfabriek Friederich Erfurt & Sohn” in Dahlhausen bij Schwelm.

Wanneer werd de eerste Rauhfaser geproduceerd?

De papierfabriek ERFURT & SOHN KG werd gesticht in 1827. In 1864, ontwikkelde Hugo Erfurt, kleinzoon van de stichter, een nieuw product dat klaar was voor een triomfantelijke mars rond de wereld met de naam “Rauhfaser”. Oorspronkelijk werd het materiaal gebruikt als decoratiepapier voor uitstalramen en als ondergrond voor lijmdrukbehang. In de twintiger jaren werden de voordelen ervan ontdekt voor rondomrond behangen thuis. Je kon unieke effecten verkrijgen door elke muur een individuele kleur te geven.

Waarom heet de onderneming ERFURT?

De onderneming is al sinds 7 generaties in het bezit van de familie Erfurt.

Heeft ERFURT ook eigenverkoop?

Helaas hebben we in Wuppertal geen directe verkoop.

Vragen over producten

Waaruit bestaat ERFURT behang?

ERFURT producten bestaan uitsluitend uit papier,- en textielvezels, cellulose en houtmeel en hulpstoffen. Volgens een keuring van alle producten uitgevoerd door ISEGA (Forschungs- und Untersuchungs-Gesellschaft in Aschaffenburg) verkrijgen alle producten de verklaring van geen bezwaar. Ons behang bevat geen PVC, geen weekmakers en geen glasvezels.

Wat is KlimaTec Thermovlies / KlimaTec Pro KV 600 en waar ligt het onderscheid?

KlimaTec Thermovlies en KlimaTec Pro KV 600 zijn gladde en energiebesparende wandbekledingen, die als geïntegreerd systeem uit speciale textielvezels zijn vervaardigd. Het verschil tussen de beide producten is de snellere opwarming van de omgevingslucht. Dit ontstaat door de verschillende diktes van de materialen.

KlimaTec Thermovlies heeft als afmeting 10 m × 0,75 m en wordt in bouw- en doe-het-zelfwinkels, en in vakwinkels verkocht. KlimaTec Pro KV 600 heeft als afmetingen 15 m x 1,00 m en wordt via de vakgroothandel verkocht.

Wat kan KlimaTec Thermovlies / KlimaTec Pro KV 600?

Met KlimaTec Thermovlies / KlimaTec Pro KV 600 hebt u binnen de kortste tijd na het inschakelen van de verwarming warme muren en een aangenaam ruimtegevoel, nooit meer koude muren. In eerste instantie verwarmt u de lucht en niet de muren. Zo bespaart u duidelijk energie wanneer u af en toe de verwarming inschakelt.

Hoe wordt KlimaTec Thermovlies / KlimaTec Pro KV 600 bekleed?

De energetische wandbekleding kan direct met alle commercieel verkrijgbare wandbekledingen, bijv. ERFURT-Rauhfaser worden behangen.

Wat is Variovlies en Trendvlies, en hoe onderscheiden ze zich van elkaar?

Variovlies/Trendvlies is een glad, slijtvast, dimensiestabiel materiaal, dat uit cellulose en textielvezels is samengesteld.

Variovlies weegt 160 gram per kwadraatmeter, meet 25 m × 0,75 m en wordt via de schildersvakhandel verkocht. Trendvlies weegt 140 gram per kwadraatmeter, meet 20 m × 0,75 m en wordt via de bouw,- en doe-het-zelfhandel verkocht.

Wat is het onderscheid tussen Novaboss Pro en een profielschuimbehang?

Het onderscheid heeft alles met het materiaal te maken. Novaboss Pro is een papier-reliëfbehang dat uit drie lagen bestaat en een goed alternatief is voor profielschuimbehang, dat meestal PVS bevat en minder slijtvast is. Profielschuimbehang is gebaseerd op een PVC laag die door een papierlaag of een vlieslaag wordt verstopt.

Wat is het verschil tussen Rauhfaser en Vlies-Rauhfaser?

Bij Rauhfaser worden hoogwaardige, gerecyclede papiersoorten en celstof (hoogwaardige papiervezels) gebruikt. De structuurvormende houtvezels bestaan uit volhout van sparren (uit verantwoordelijk beheerde Duitse bossen). Bij de productie van Vlies-Rauhfaser worden bovendien textielvezels toegevoegd, die het maatvaster en resistenter maken.

Wat betekenen de verschillende kwaliteitszegels?

TÜV Cert DIN EN ISO 9001:2000

Certificaat: 04-100 20051404 04-100 20051404
Het TÜV (Technische inspectie overheid) Certification Centre van RW TÜV Systems GmbH, certificeert dat ERFURT een kwaliteit managementsysteem heeft geïmplementeerd in overeenstemming met DIN EN ISO 9001:2000 omvattend: de ontwikkeling, productie en verkoop van structuurbehang, wandbehang en gevelbekleding.

De onderneming, met inbegrip van het merk ERFURT, staat voor kwaliteit en betrouwbaarheid.


Ü-Symbool

P-MPA-E 06 579
Het algemeen bouwtoezichtcertificaat verleend door het MPA (Dienst materiaaltest) NRW, geldt voor de productie en het gebruik van "Vliesbehang Basic," Vliesbehang Classic," "Vliesbehang Object" en "Vliesbehang Design" als vuurresistente materialen (klasse DIN 4102-B1) volgens DIN 4102-1. De materialen druipen/vallen dus nie taf bij brand.
Het Ü symbool met het nummer P-MPA-E 06 514 (naar analogie met het etiket) is uitsluitend geldig voor Variovlies Basic.

De hoger vermelde ERFURT producten moeten beschouwd worden als vuurresistent indien gebruikt op een stenen oppervlakte. Nog meer veiligheid dus voor de gebruiker. Nog meer veiligheid dus voor de gebruiker.


RAL-Kwaliteitszegel voor muurbehang

RAL-GZ 479
De eisen die aan muurbehang worden gesteld, in het bijzonder met betrekking tot hunonschadelijkheid voor gezondheid en ecologiezijn vervuld. Deze voorwaarden zijn onlosmakelijk aan het kwaliteitszegel verbonden en worden bewaakt door de spelers in de markt van het behangpapier.
Nog een reden meer om u goed te voelen binnen de vier muren.


FSC® Mix

Cert.-No. FSC-C022276
De Forest Stewardship Council® (FSC-C022276) bevestigt dat de grondstof voor "Vliesbehang Ambiente" en "Vliesbehang Design" als productgroepen, voortkomen uit gecertificeerde en correct beheerde bossen, en van andere gecontroleerde afkomst.De maatstaf is "productie van behang van goedgekeurd onverwerkt vlies en papier met een gegarandeerd minimum van 70% vezel."
De bijdrage aan duurzaam bosbeheer wordt bij deze producten gegarandeerd.


Geschikt voor mensen met allergieën

STG-2001/06
TÜV Nord Systems GmbH & Co. KG certificeert, gebaseerd op vrijwillige materiaaltests, dat het ERFURT-Profi structuurbehang types 20, 32, 40, 52, 70, 79, 80, 1000 en het ERFURT-DIY structuurbehang types: Elegance, Romantic, Classico, Avant-garde, Rustic, Country en Sprint geproduceerd zijn op basis vanmateriaal dat is gecontroleerd op allergene contaminanten. De tests omvatten microbiologisch, chemisch, en uitstoot onderzoek met het oog op het vaststellen van de hoger vermelde criteria.
Structuurbehang is een zuivere oplossing, zelfs voor 'gevoelige' gebruikers met allergieën.


ÖKO-Test "Zeer goed"

Nummer: Kompakt, Wohnen & Garten Nr. 06
Het ÖKO-Test Publishing House in Frankfurt a.M. kent het structuurbehang Rauhfaser52/Classico een beoordeling: "zeer goed" toe. De totale beoordeling is gebaseerd op een evaluatie van inhoud (prijs, samenstelling en aan/afwezigheid van schadelijke stoffen) en uitvoerig testen in labo (weerstand in natte toestand, aanbrengen van het product en doorlaatbaarheid na een eerste verflaag).
Het Öko-Test zegel erkent betrouwbaarheid en heeft de Rauhfaser daarom zijn zegel van goedkeuring toegekend.


Blue Angel

RAL-UZ 35
Dit milieuzegel wordt toegekend door de RAL e.V. en is geldig voor wandbehang vervaardigd uit een papiergrondstof in overeenstemming met de norm DIN6730:2003, en voor structuurbehang in overeenstemming met dezelfde DIN-norm. Dit heeft voor gevolg dat de eisen zijn vervuld die worden gesteld bij de aanmaak van producten op basis van hoofdzakelijk gerecycleerd papier en voor de ecologisch vriendelijk, lage uitstoot bij productie van het desbetreffend product.
De onderneming, met inbegrip van het merk ERFURT, is erkend als milieu,- en ecologisch verantwoorde onderneming.


Besluit:

"ERFURT – "Op zekerheid getest... speciaal voor u! Ze zijn het bewijs van onze inspanningen met betrekking tot interne kwaliteitscontrole, én de verplichting die we onszelf hebben opgelegd om die door derden te laten bevestigen.

Vragen over verwerking en praktische tips

Welke lijmsoorten worden voor welk behang aanbevolen?

Hier kunt u een gedetailleerde tabel als pdf downloaden:

Lijmadvies voor DHZ’ers |PDF|
Lijmadvies voor professionals |PDF|

Hoe behang ik een rondboog?

Hang de banen behang naast en boven de rondboog met ongeveer 2-3 cm overlapping. Maak verscheidene insnijdingen in het overlappende behang, plooi over en verlijm in de rondboog. Kleef ten slotte de losgesneden stukken behang in de binnenwelving van de rondboog. Bij gebruik van zwaarder behang of motiefbehang is het aan te bevelen hoekprofiellijsten te gebruiken die men aan de rondingen flexibel kan aanpassen.

Wat is een motiefaansluiting?

De aansluiting geeft aan waar een motief zich precies herhaalt. Als een behang een motiefaansluiting op de bijsluiter bevat, moet die bij de berekening van het aantal rollen worden meegeteld. In de regel is het zo dat dan voor een kamer ongeveer 1 tot 2 rollen meer nodig zijn, omdat uit één Eurorol (10,05 m x 0,53 m) slechts 3 in plaats van 4 banen kunnen versneden worden.

Wat is de wandkleeftechniek?

Bij de wandkleeftechniek wordt de wand voorgelijmd en worden de droge behangbanen in het lijmbad gelegd en aangedrukt. Dit is uitsluitend mogelijk voor dimensiestabiel behang zoals bijvoorbeeld vliesbehang; dus niet voor papierbehang.

Waardoor ontstaan blazen en hoe ze te vermijden?

Blazen kunnen verscheidene oorzaken hebben:

 

1. Ondergrond

  • De ondergrond is te absorberend, bijvoorbeeld bij platen uit gipskarton. Aangezien de lijm te snel in de wand intrekt kan het behang op deze plaats loskomen en blazen vormen.
  • De poreusheid kan door een oplosmiddelvrij grondbehang worden verminderd.
  • De ondergrond is verzadigd, bijvoorbeeld door te veel plamuren (een teken daarvoor is als de ondergrond na het aanbrengen van de grondlaag te vettig is en glanst). Het water parelt aan de wand en druipt eraf. Aangezien er zich een verzadigde laag op de wand heeft gevormd, kan de lijm zich niet verbinden met de wand. Deze laag moet met schuurpapier of een schuurmachine worden behandeld.
  • De ondergrond is te ruw.
  • De ondergrond is korrelig en dus niet vast.

2. Inweektijd

  • Behangpapier heeft een inweektijd nodig omdat papier uit houtvezels bestaat en hout door vochtigheid (lijm) opzwelt. Daardoor wordt het behang langer en breder. Als de aangegeven inweektijd niet gerespecteerd wordt, blijft het behang, eens aan de muur gekleefd, verder uitdijen en ontstaan blazen.

3. Lijm

  • Verkeerde lijm
  • Te dunne lijm (te veel water)
  • Te dun aangebrachte lijm
  • Te dik aangebrachte lijm
  • Additioneel voorlijmen van de wand voor het behang wordt aangebracht (bij papierbehang).

4. Andere redenen

  • Te hoge luchtvochtigheid door gesloten vensters en deuren.
  • Te lage temperaturen (onder 10°C droogt het behang te traag).

Welk behang moet geschilderd worden?

Elk wit behang en Rauhfaser moet worden geschilderd. We bevelen dispersieverf volgens DIN EN 13300 aan. Hiervoor is zijdeglansverf resp. glanslak het meest geschikt, omdat deze tegenover matte verfsoorten de structuur nog beter tot zijn recht laat komen.

Welk ERFURT behang is voor vochtige ruimtes, zoals badkamers geschikt?

Alle ERFURT-behang kan in elke ruimte worden gebruikt. In de badkamer echter mag het water niet rechtstreeks op het behang spatten, omdat anders de lijm oplost. Spatwater boven de wandtegels of aan het plafond zullen het behang niet aantasten.

Welke verven zijn het best geschikt?

We bevelen dispersieverf volgens DIN EN 13300 aan. Hiervoor is zijdeglansverf resp. glanslak het meest geschikt, omdat deze tegenover matte verfsoorten de structuur nog beter tot zijn recht laat komen.

Wat zijn silicaatverven?

Mineraalverven - ook silicaatverven, waterglasverven (naar het gebruikte bindmiddel) of Keimverven (naar de uitvinder) genoemd - zijn verven die naast anorganische verfstoffen als bindmiddel het alkalisilicaat waterglas (ook kaliwaterglas, vloeibaar kaliumsilicaat of vloeibaar Silicium genoemd) gebruikt. Dergelijke verven zijn hoogwaardig, gaan lang mee en zijn duur. Ze dienen eerder voor de verwerking in het professionele milieu, daarom kan men ze meestal slechts in de vakhandel vinden en niet in de bouwmarkten. Men maakt hoofdzakelijk een onderscheid tussen zuivere silicaat,- of twee componenten-silicaatverf - die voor het gebruik eerst moeten worden vermengd - en silicaat-dispersieverf, die net zoals kunsthars-dispersieverf gebruiksklaar is en in de typische ovale 10-liter emmer wordt aangeboden.

Wat is dispersieverf?

Dispersieverf is een dikke deklaag, die uit een chemische dispersie (emulsie) van bind,- en oplosmiddelen, kleurstoffen (meestal pigmenten) en additieven bestaat. Algemeen gesteld spreekt men dus bij de meeste vloeibare deklagen (lak, verf, enz.) van dispersieverf. Ze zijn in de omgangsvorm het best gekend als de 20 kg zware containers met witte wandverf zoals de ovale 10 liter emmers, die op paletten in de meeste bouwmarktketens te koop staan. Het gaat dan eigenlijk precies over kunsthars-dispersieverf. Daarnaast kan me op de markt nog gelijkaardig samengestelde producten vinden, die echter meest waarschijnlijk niet-synthetische en niet mineraalhoudende oliën bevatten en die meestal nogal vaag als “natuurlijke dispersieverf” wordt aangeduid.

Welke verschillen bestaan onder de dispersieverven voor binnenshuis?

Dispersieverf voor gebruik binnenshuis onderscheiden zich door hun vochtbestendigheid (abrasie klasse 2: schuurvast, wrijfwas 3: wasvast)

Kan men op een piepschuim onderlaag behangen?

Piepschuim (styropor) is geen behangbare ondergrond. Voor men het kan behangen moet een bevestigingsbrug worden gemaakt. Daarvoor gebruikt men met 20% water verdunde styroporlijm, die met een borstel of verfrol wordt aangebracht. Alternatief kan men ook een glad vliesbehang met een Ovalit V lijm direct op het piepschuim kleven.

Kan men over een oude wandbekleding behangen?

Oud behang moet eigenlijk worden verwijderd, omdat het risico bestaat dat de nieuwe lijm de oude wandbekleding doet loskomen. Daardoor kunnen blazen ontstaan.

Wanneer en waarmee moet welke ondergrond een grondlaag krijgen?

Nieuwe oppervlakken in gipskarton krijgen een grondlaag met oplosmiddelvrije diep,- en behangplamuur, houtoppervlakken oplosmiddelhoudend diep,- en behangplamuur. Voor alle andere absorberende ondergronden: zie tabel (PDF).
De ondergrond moet na de behandeling nog licht poreus zijn.

Overzicht: gebruik van grondlaagmiddelen

Voorbehandeling |PDF|

Hoe bekom ik een egaal gekleurde en gelijkmatig absorberende ondergrond?

Met een gekleurde (witte) behang grondlaag.